Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Fantastický jablkový koláč



......když venku prší ....a mně to už leze na nervy .....
a taky se mi stýská po babičce..... postávám u  trouby a najednou mi pod rukama vzniká těsto na fantastický babiččin koláč s jablky. A život se stává voňavějším. Upečte si ho pro dobrou náladu !
Těsto: dávka je pro jeden plech koláče (pokud si ingredience vydělíte na 1/2 vyjde vám těsto perfektně na jednu koláčovou formu o průměru 24 cm.)


Předehřejte troubu na 200 C 
Doba pečení cca 30 -35 min.

600 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce a jeden žloutek na potření koláče
250 g másla
50 ml mléka
1 prášek do pečiva
kůra z 1 citronu
Náplň: 1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
skořice 
vanilkový cukr
citronová šťáva

Všechny suroviny na těsto spojíme na vále a zpracujeme do válečku. Vláčné měkké těsto si rozdělíme na dvě poloviny. 

První polovinu vtlačíme do formy nebo rozválíme na plech. Dno 
lehce propícháme vidličkou
 Celou plochu pokryjeme ochucenými jablky. Můžeme přidat hrst ořechů nebo předem namočené     sušené brusinky.
 Druhým plátem zakryjeme jablka. Okraje těsta přimáčkneme ke krajům spodního těsta.
Vršek potřeme rozvedlaným žloutkem. Vidličkou uděláme ozdobné rýhy. A pozor nerušit právě pečeme!
Hotovo. A teď už si jen užijte tu nádhernou vůni teplého koláče. A super chuť křehkého těsta.
Upečte ho pro někoho koho máte rádi a když jste sami upečte ho pro sebe. Na pár chvil se budete cítit určitě moc dobře.


Náš TIP: těsto na dně formy můžete posypat trochou na másle opražené strouhanky a s horním těstem si můžete trochu pohrát a třeba z něj vykrajovátky vytvořit  různé tvary a jablka jimi ozdobit. Nezapomeňte vykrojené ozdoby  potřít rozšlehaným vejcem. Jablka ochuťte třeba rozinkami naloženými v rumu.
Koláč pak může vypadat třeba jako na dalším obrázku.






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky