Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tian aux courgettes / Zapékané cukety

  Cukety mám moc ráda. Jsou skvělé grilované, plněné i smažené. Mají jemnou chuť a snesou velkou dávku koření. Cukety obsahují velké množství vody a minimum sacharidů  stávají se tak jídlem s velmi nízkou energetickou hodnotou. Objevila jsem recept na zapékané cukety, které se podávají jako jednoduchý, ale sytý hlavní chod. Základní recept je zcela bezmasý ale ani sami provensálci nevylučují možnost přidat kousek voňavé slaniny. V Čechách jsme zvyklý zapékané pokrmy zalít rozmíchanými vejci, v tomto receptu není ani jedno a přesto jídlo chutná velmi dobře a krásně se pojí se strouhaným sýrem. Proč Tian ? Jedná se o tradiční zapékací nádobu z Provence. Je to taková hlubší keramická miska se žlábkem. Většina z nás asi takovou nevlastní, ale to vůbec nevadí, můžete použít obyčejnou zapékací misku nebo pekáček.


Rezervujte si na přípravu tohoto pokrmu asi hodinu.

Ingredience pro 6 porcí :

2 kg cuket
4 lžíce olivového oleje
100 g nastrouhaného sýra gruyère
100 ml smetany
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžička sušené šalvěje
  (nebo směs provensálského koření)
jemná mořská sůl
mletý černý pepř
150 g jemně pokrájené slaniny


Pracovní postup:

1) Cukety omyjeme, zbavíme stopky a nakrájíme na stejně velké kostičky. V hlubokém hrnci nejlépe litinovém rozpalte olej. Přidejte cukety, přiklopte a duste na mírném plameni za občasného míchání 20 minut do měkka. Zlehka osolte. Pokud máte rádi přidejte k cuketám rozetřený česnek a špetku chilli.
Potom dejte cukety na cedník okapat na 30 minut.

2) Troubu rozehřejte na 200 C.

3) Pokud zvolíte masovou verzi Tianu, osmahněte na slaninu na suché pánvi. Jakmile pustí tuk, vypněte plamen a slaninu nechte okapat na cedníku.

4) Vykapané cukety v cedníku  promačkejte  zadní stranou naběračky. Tím je zbavíte přebytečného oleje. Cukety přendejte do zapékací nádoby. Ve smetaně si rozmíchejte polovinu nastrouhaného sýra,  muškátový oříšek a ještě trošku koření a promíchejte. Osolte, opepřete a urovnejte pomocí polévkové lžíce přitiskněte směs ke dnu nádoby. Posypte zbývajícím sýrem.

5) Zapékejte 15-20 minut do zlatova.







Tian si vychutnáte samotný nebo třeba s plátkem opečené bagety. Podávejte ho horký.









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky