Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Osgood pie / Americký ořechový koláč

Někteří zasvěcenci říkají, že ,osgood‘ je zkratka spojení ,oh-so-good’ (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Máme rády výzvy a nové chutě. Koláč se povedl a je vynikající. Oproti původnímu receptu je naše receptura mírně upravená. I když, co je vlastně původní receptura o historii tohoto koláče se toho příliš neví.



Příprava : 30 - 40  minut
Pečení   : 30 minut
Vhodné pro:  vegetariány

Ingredience :  (cca 1 koláčovou formu) 
Ingredience měříme na hrnek o objemu 250 ml

Těsto : 
  • 1 šálek polohrubé mouky (250 ml) 
  • špetka soli
  • 110 g vychlazeného másla, nasekaného na kousky

  • Náplň : 
  • 2 spokojená vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
  • 3/4 hrnku krupicového cukru 
  • 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice 
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce másla rozpuštěného 
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů 
  • 1/2 hrnku rozinek předem namočených ve vodě nebo v amarettu     
  • Dále se bude hodit :
  • potravinářská folie, vál, váleček na rozvalování těsta, vidlička, robota se šlehací metlou, velkou mísu

Příprava :

1.  Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.

2.  Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.

3.  Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku se skořicí, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo,  ořechy a rozinky.

4.  Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).

Náš Tip: Povrch koláče můžete před pečením ještě posypat nahrubo pokrájenými ořechy a po upečení zlehka poprášit moučkovým cukrem.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky