Osgood pie / Americký ořechový koláč
Někteří zasvěcenci říkají, že ,osgood‘ je zkratka spojení ,oh-so-good’ (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Máme rády výzvy a nové chutě. Koláč se povedl a je vynikající. Oproti původnímu receptu je naše receptura mírně upravená. I když, co je vlastně původní receptura o historii tohoto koláče se toho příliš neví.
Příprava : 30 - 40 minut
Pečení : 30 minut
Vhodné pro: vegetariány
Ingredience : (cca 1 koláčovou formu)
Ingredience měříme na hrnek o objemu 250 ml
Pečení : 30 minut
Vhodné pro: vegetariány
Ingredience : (cca 1 koláčovou formu)
Ingredience měříme na hrnek o objemu 250 ml
Těsto :
- 1 šálek polohrubé mouky (250 ml)
- špetka soli
- 110 g vychlazeného másla, nasekaného na kousky
- Náplň :
- 2 spokojená vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 čajová lžička kakaa
- 1 hrnek zakysané smetany
- 3 polévkové lžíce másla rozpuštěného
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
- 1/2 hrnku rozinek předem namočených ve vodě nebo v amarettu
- Dále se bude hodit :
- potravinářská folie, vál, váleček na rozvalování těsta, vidlička, robota se šlehací metlou, velkou mísu
Příprava :
1. Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.
2. Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.
3. Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku se skořicí, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ořechy a rozinky.
4. Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).
2. Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.
3. Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku se skořicí, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ořechy a rozinky.
4. Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).
Náš Tip: Povrch koláče můžete před pečením ještě posypat nahrubo pokrájenými ořechy a po upečení zlehka poprášit moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat