Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Smetanový slaný karamel / Salidou





Tartaletky se slaným karamelem 
  Salidou je sametová bretaňská specialita z másla, smetany a cukru. Ochutnala jsem ji v přímo v Bretani a vyzkoušela doma. Je to vynikajicí pochoutka kterou využijete na palačinky, galety nebo jako náplň do tartaletek, dortů či ovocných pohárů. Při jeho přípravě buďte velmi opatrní a dodržujte bezpečnost. Popálenina vařícím karamelem je vemi nepříjemná, proto k vaření nepouštějte děti. Nepropadejte panice když se Vám bude zdát karamel řídký. Zhoustne v lednici během pár hodin. Až ho ochutnáte vychlazený dáte mu vždy přednost před nutelou. 

Ingredience na jednu střední skleničku :

100 g cukru krupice
50 g slaného másla (lze nahradit obyčejným máslem a lžičkou hrubé soli )
20 cl smetany 33%

dále budete potřebovat : menší hrnec
                                       šlehací metlu
                                       čistou sklenici s víčkem od marmelády

Pracovní postup :

  Cukr nasypte do hrnce a na mírném plameni ho rozpouštějte. Až dosáhne hnědé medové barvy, odstavte hrnec z tepla a přidejte kousky másla. Vraťte na plotnu a nechte rozpustit. Směs nyní začne vřít a bublat. Nyní za stálého míchání přilijte smetanu. Nepodlehněte panice a míchejte i když se směs začne slepovat, po chvíli se cukr rozpustí a karamel bude tekutý. Vařte 5 minut na velmi mírném plameni. Nechte karamel chvilku zchladnout a po té ho nalijte do sklenice, uzavřete víčkem a uložte do lednice. Za 3 hodiny bude karamel vychlazený a tuhý. Můžete ho ochutnat a začít používat. 




Slaný karamel můžete doplnit polevou z hořké čokolády



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky