Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Alsaský koláč se švestkami a jablky


Jednoduchý ale velice chutný koláč, který koupíte v každém francouzském pekařství.
Nejčastější verze je jen s jablky, ovšem když k nim přidáte švestky jeho chuť se zdokonalí a stává se velmi žádanou. Nyní v sezóně švestek tento rychlý koláč ocení celá rodina a potěší každou návštěvu.

Doba přípravy : 20 min. 
Doba pečení : 50 min.
Vhodné pro : vegetariány

Ingredience na 1 koláčovou formu o průměru cca 30 cm : 


Těsto :
400 g chlazeného listového těsta  + trochu hladké mouky na podsypání
máslo na vymazání formy dle Vaší potřeby

Náplň:

400 g zralých švestek, omytých, vypeckovaných, překrájených na půlky přípaně na čtvrtky

3 zralá jablka oloupaná, pokrájená na čtvrtky
3 polévkové lžíce třtinového cukru
120 ml smetany ke šlehání 33%
2 velká vejce
30 g moučkového cukru


Dále se bude hodit : vál, váleček, pečící papír, fazole jako zátěž, pečící papír


Pracovní postup :



1) Rozehřejte troubu  na 180 C.  
2) Vál nebo pracovní plochu si podsypte troškou hladké mouky. Rozválejte listové těsto dle velikosti pečící formy. Těstem vyložte formu a vytvarujte okraje.  Dle potřeby formu předem vymažte troškou másla. Těsto zakryjte pečícím papírem a zatěžte fazolemi. Formu s těstem vložte do trouby a předpečte těsto asi 15 minut. Potom vyjměte formu s těstem z trouby a nechte ho zchladnout. Troubu nevypínejte. Teplotu snižte na 165-170 C.
3) Na předpečené těsto skládejte střídavě jablka a švestky. Ovoce posypte třtinovým cukrem. Smetanu nalijte do misky a pomocí metličky ji prošlehejte s vejci a moučkovým cukrem. Směs nalijte na ovoce a koláč dejte zpět do trouby péct na cca 45 minut. Náplň musí ztuhnout a okraje těsta zezlátnout.
4) Po upečení  nechte koláč vychladnout a teprve potom ho krájejte.
BON APPÉTIT..........








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky