Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

CROSTATA citronová s mandlemi a borůvkami
























  Jednoduchý italský koláč ve francouzské úpravě Vás nadchne svou jednoduchostí na přípravu a skvělou kombinací citronů s mandlemi a šťavnatými borůvkami. Proto nebudu  psát žádné delší úvodníky a pusťme se do pečení ať nám zavoní v kuchyni tahle sladká dobrota třeba již tuto neděli.




Doba přípravy : 20 min. 
Pečení : 45 - 50  minut
Vhodné pro : vegetariány

Formu můžete použít klasickou koláčovou a v tom případě budete mít nižší náplň a těsto by jste měli koupit o váze 500 g.

Pokud máte typickou francouzskou obdélníkovou formu s vyjímacím dnem o rozměrech : 
35 x 12,5 cm je to přesně ono.
V obou případech  Vám zbyde trochu  listového těsta, které můžete využít třeba na malinké croissanty ke snídani.
Těsto :


1 balení listového těsta na pečícím papíře 250 g značky Wewalka 
   ( pro kulatou formu kupte těsto o váze 400 - 500 g)
kousek másla na vymazání formy  a trošku  hrubé mouky  na vysypání formy


Náplň:

5 čerstvých vajec
140 g hnědého třtinového cukru 
3 citrony BIO 
90 g másla 
50 g mandlových lupínků
50 g mletých mandlí 
100 g čerstvých nebo mražených borůvek 


trochu slaného karamelu - návod na jeho přípravu najdete zde : 
https://bistrosezona.blogspot.cz/2014/12/smetanovy-slany-karamel-salidou.html
Karamel také můžete zakoupit hotový např. v obchodě CIPA http://www.cipa-gastro.cz




Bude se hodit : 

kuchyňská váha, kuchyńský robot, struhadlo na citrusovou kůru, pánev na opékání mandlových lupínků, lis na citrusy 


Pracovní postup:

Náplň:

1 ) Ze dvou omytých citronů nastrouhejte na jemném struhadle kůru a pomocí lisu na   
     citrusy z nich vymačkejte  šťávu.  Odložte šťávu a kůru zatím stranou.

     Rozpusťte v kastrůlku máslo a nechte ho chvilku zchladnout.
     Na suché pánvi zlehka opečte mandlové lupínky. Pozor snadno se připalují a to může   
     zkazit chuť celého koláče. Hlídejte je prohazujte je, měli by mít jen zlatavou barvu.

2 ) Do šlehací mísy od robota dejte třtinový cukr a rozklepněte k němu 5 celých vajec.    
     Pusťte robota na střední míchání a šlehejte do lehké pěny. Poté přidejte kůru a šťávu z 
     citronů, mleté mandle a rozpuštěné máslo. Vypněte robota a ručně zlehka 
     pomocí špachtle  vmíchejte borůvky.


 Těsto a Pečení :

    Troubu předehřejte na 180 C.
    Do vymazané a vysypané formy vložte listové těsto zbavené pečícího papíru.
    Vytvarujte okraje koláče. Dno těsta lehce propíchejte vidličkou a posypte polovinou 
    opečených mandlových lupínků. Nyní nalijte na těsto náplň a uhlaďte ji. Koláč vložte do  
    rozehřáté trouby a pečte 25 minut. Jakmile náplň zpevní posypte povrch druhou 
    polovinou opečených mandlí. Aby Vám mandle lépe drželi na můžete povrch potřít   
    rozehřátým   karamelem. (Karamel rozehřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě).
    Koláč vraťte do trouby a dopečte ještě asi 15 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se Vám 
    náplň nelepí a je pevná. Okraje i  náplň by měli mít zlatavou barvu. Nyní je koláč hotový.  
    Nechte ho vychladnout a pak už jen zbývá uvařit kávu, čaj nebo kakao a pochutnat si na 
    skvělém dezertu.


TIP na servírování : 
Upečený koláč servírujte vychladlý. Povrch můžete ještě zlehka posypat moučkovým cukrem.


Borůvky můžete vyměnit za maliny. Koláč dostane novou zajímavou chuť. Kombinace malin a citronů je hodně oblíbená.





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky