Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Těstoviny s černou kapustou (Cavolo nero)





  Velmi snadný recept, který patří mezi mé oblíbené. Můžete na něj použít různé druhy těstovin ale primárně se na něj nejvíc hodí italské těstoviny Vesuvio nebo Cappelletti. Já jsem dnes neměla ani jeden druh zmíněných těstovin doma, nahradila jsem je tedy Fusilli De Cecco. Černou kapustu seženete v potravinách Marks & Spencer nebo ve Wine Food Marketu. Pokud ji nešeženete můžete ji nahradit klasickoou listovu kapustou. Kapusta je nyní v nejlepší kondici tak že tohle jídlo si vychutnáte právě na podzim. Salsicciu frescu lze nahradit mletým hovězím masem.

Počet porcí 4-6 
Doba přípravy do 20 minut
Doba pečení : 30 minut
Bude se hodit : větší pekáč na zapékání, struhadlo na sýr, velká mísa, ponorný tyčový mixer

Cavolo nero

Ingredience :
  • 1 polévková lžíce másla a kousek na vymazání pekáče a kousek na povrch na zapékání těstovin
  • 1 cibule  
  • 400 - 500 g čerstvé italské salsiccie nebo mletého masa 
  • 300 g černé kapusty 
  • 500 g - 750 g těstovin vhodných na zapékání (množství záleží na počtu porcí které se chystáte připravit)
  • 150 - 200 g strouhaného sýru Fontina nebo Gouda + cca 50g strouhaného sýra na posypání
  • 100 g uzené pancetty nebo libové slaniny 
  • 1 konzerva 400 g drcených nebo loupaných rajčata
  • 1 stroužek česneku prolisovaný
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl, čerstvý mletý pepř 


Pracovní postup:


Vymažte pekáč na zapékání kouskem másla. Rajčata vyklopte z konzervy do misky a rozmixujte je ponorným tyčovým mixerem. Kapustu propláchněte pod tekoucí vodou, sceďte a nechte okapat. Zbavte ji tuhých stonků a pokrájejte ji na drobnější kousky.   Dejte vařit osolenou vodu a kapustu spařujte zhruba 3 minuty. Poté zceďte (vodu si uchovejte). Salsiciu vyjměte ze střívka a rozdrobte do misky na menší hrudky (mleté maso stačí jen rozdrobit na malé hrudky). Pancettu nebo slaninu pokrájejte na malé kostičky. Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte ji v hlubším hrnci na lžíci másla, přidejte prolisovaný česnek. Přidejte slaninu a zlehka ji opečte. Přidejte salsicciu nebo mleté maso a opékejte cca 3-4 minuty až se maso zatáhne. Přidejte špetku tymiánu. Vmíchejte spařenou kapustu a přidejte jednu až dvě naběračky vody ve které se kapusta vařila. Vlijte rozmixovaná rajčata. Ochuťte solí a pepřem. Duste přiklopené cca 10 minut.

V dalším velkém hrnci uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Vodu na těstoviny hodně osolte. Po uvaření, těstoviny zceďte a přendejte je do velké mísy. Rozehřejte troubu na 200 C. Těstoviny promíchejte se strouhaným sýrem a přidejte k nim dušené maso s kapustou. Ochutnejte a případně znovu všechny ingredience dokořeňte solí a pepřem. Znovu řádně promíchejte.  Směs vložte do máslem vymazaného pekáčku a posypte strouhaným sýrem a poklaďte kousky másla. Vložte do rozehřáté trouby a pečte  dozlatova 20-30 minut.

Podávejte se zeleninovým salátem.


Dobrou chuť !



Tipy na nákup těstoviny, salsiccii a sýra:





Salsiccia fresca
Fontina








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky