Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Perníkový koláč adventní či vánoční .....




Potěšte své blízké báječným perníkovým koláčem. Recept je jednoduchý a ingredience určitě najdete doma bez velkého shánění. Vím, že máslo to má teď těžký ale vezměte jeho cenu na milost. Ostatní ingredience už tak velkou položku v nákupním seznamu netvoří. Užijte si vánoční atmosferu s voňavým koláčem a hrnkem čaje, kávy či kakaa. Recept je velmi variabilní, tak že můžete mít koláč pokaždé jiný. S polevou čokoládovou, citronovou nebo jen poprášený moučkovým cukrem. Do těsta můžete přidat mandle, ořechy a různé koření např. kardamom, zázvor, hřebíček. Vše záleží na Vaší chuti a náladě. 
 


Příprava: 20 minut
Doba pečení: 40 - 60 minut v závislosti na typu formy (v silnostěnné formě se koláč bude péct déle)

Ingredience na formu na koláč nebo bábbovku :

200 g másla pokojové teploty 
200 g cukru krupice  
3 celá vejce 
300 g hladké mouky 
2 čajové lžičky prášku do pečiva  
2 čajové lžičky vanilkového cukru
2 čajové lžičky skořice 
2 dl šlehačky nebo zakysané smetany 
hrst sušených brusinek nebo rozinek (předem namočených ve vlažné vodě)
hrst vlašských ořechů 
citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu 
.....................................................................................................................................
Pro vylepšení chuti můžete přidat : 
mletou vanilku, kůru z pomeranče 
Na vymazání formy:  kousek  másla a trošku hrubé mouky na vysypání formy
.....................................................................................................................................
Budete potřebovat : kuchyňský robot se šlehací metlou, stěrku
   Pracovní postup:
1) Dobře vymažte formu na pečení máslem a vysypte ji hrubou moukou. Namočte brusinky a nasekejte vlašské ořechy na drobné kousky.  Brusinky po 10 minutách  zceďte a nechte okapat. 
Troubu rozehřejte na 180 C.
2) Do mísy ve které budete těsto šlehat vložte měkké máslo po menších kusech a společně s cukrem ho vyšlehete do husté pěny. Mezitím.....mouku prosyjte s práškem do pečiva. Zpomalte rychlost a po jednom přidávejte rozklepnutá celá vejce. Všechny suché ingredience (i brusinky, ořechy a koření) smíchejte v míse s moukou a přidejte do těsta. Promíchejte a přilijte smetanu.  Vše znovu prošlehejte. 
3) Těsto vlijte do formy a uhlaďte špachtlí. Koláč vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 40-50 minut. Po uplynutí doby vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Píchněte co nejvíce ke středu. Vypněte troubu a ještě chvíli ponechte koláč v teple. 
4) Vyklopte koláč z formy a nechte ho zcela vychladnout. Povrch posypte moučkovým cukrem nebo polijte Vámi zvolenou polevou.
Koláč je velmi vláčný a výborný je i druhý den.


Krásný a sladký adventní čas přeje Bistro Sezóna.











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky